16/06/2017

Juny, època de la plantada de l’arròs

Per: Cullera de Boix

El juny és època de plantar l’arròs als diferents pobles del Delta de l’Ebre. És el moment de reviure la tasca de plantar aquest cereal a mà, amb els estris que empraven els pagesos de la zona temps enrere.

Primer a Amposta, després a l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i l’Ampolla, les festes de la plantada de l’arròs són tot un espectacle. L’objectiu és recuperar, mitjançant l’escenificació de com es realitzava aquesta tasca al segle XIX, algunes de les manifestacions culturals més pròpies de les terres de l’Ebre. A més, la celebració es complementa amb música i balls tradicionals de la zona, paracotes (pastissets tradicionals), birles…

La plantada de l’arròs és la primera de les festes dedicades a aquest cereal, que finalitza amb la festa de la Sega, cap a finals de setembre.

I del Delta de l’Ebre prové l’arròs que servim i que s’ha convertit en l’emblema de Cullera de Boix. Podeu degustar l’arròs del Molí de Rafelet del Delta de l’Ebre cada migdia amb el menú que us oferim en els nostres restaurants.

Aquest és un arròs únic, ja que no s’hi afegeixen conservants, és saborós, necessita menys temps de cocció i és un arròs de collita limitada, amb la qual cosa es garanteix la seva traçabilitat. És un arròs ecològic i biològic, a més d’ artesà.

Aquest arròs, de cultiu familiar i de petits agricultors de la zona, és de la varietat Bomba, indicat per a paelles i arrossos secs o caldosos i de la varietat Marisma, recomanat per a paelles, arròs bullit o amanides. A més, al Molí de Rafelet també conreen arròs Carnaroli, ideal per a risottos.


Elaboració de l’arròs

L’arròs se sega a meitats de setembre i s’estén al sol per a què s’assequi el gra, tal i com es feia tradicionalment. Un cop sec, es porta al molí, es neteja, se li treu la closca, es blanqueja l’arròs integral mitjançant els tradicionals “cons d’esmeril” i es separen els grans petits dels grans mitjançant les coladores.

Després l’arròs del Molí de Rafelet és envasat en saquets de roba cosits a mà i després s’envasen al buit per preservar-ne la conservació.

 

Si vols gaudir d’un bon arròs a Barcelona, d’un arròs amb autèntic sabor d’arròs, vine al Cullera de Boix. Et sorprendrà!

¿Quieres recibir nuestras últimas recetas?

Subscriu-te al nostre newsletter i coneixeràs
les promocions, menús i l'última hora
de Cullera de Boix!