08/03/2017

Tradicions de quaresma

Per: Cullera de Boix

Durant la quaresma és ben sabut que no es pot consumir carn, però què és ben bé la quaresma i a què es deu aquest fet? Quines són les tradicions gastronòmiques durant aquesta època? A Cullera de Boix, els restaurants de paella de Barcelona, ens fixem en aquesta tradició.

A Cullera de Boix tenim present la temporada en què ens trobem, per adaptar els productes i els menús a l’època. A més a més, ens mantenim alerta pel que fa a les tradicions gastronòmiques de cada moment, perquè és important tenir presents aquests aspectes per poder elaborar àpats que s’adaptin al seu temps i als productes més adients de l’època, i mantenir vives les tradicions alimentàries del territori.

Als restaurants amb els millors arrossos de Barcelona, Cullera de Boix, es tenen presents les festivitats i celebracions que compten amb un calendari gastronòmic especial, com la Quaresma.

Un d’aquests moments especials en gastronomia és l’època de quaresma, marcada per l’antiga prohibició de menjar carn i en la qual destaquen productes com el bacallà, els llegums i les verdures. Ara bé, d’on ve aquesta tradició, una mica perduda en l’actualitat, i quines són les menges típiques de l’època?

La Vella Quaresma es representa amb set cames, per les setmanes que dura aquest període, i amb un bacallà i verdures

La Vella Quaresma es representa amb set cames, per les setmanes que dura aquest període, i amb un bacallà i verdures

La quaresma

Com moltes de les festes i tradicions de casa nostra, la quaresma és una festa religiosa. És un període de set setmanes que va des del dimecres de cendra, un cop finalitzat el Carnestoltes, fins al diumenge de Rams. De fet, avui en dia la quaresma separa dues grans festes: el Carnestoltes i la Pasqua. Aquestes set setmanes són les que va estar Jesús en dejuni mentre creuava el desert, i és per aquest motiu que l’Església recomana l’abstinència, principalment recomana evitar la carn i els ous.

En l’actualitat, si bé no es manté aquesta estricta prohibició de la carn en la nostra dieta, si que és cert que encara perduren plats típics

Si ens hi fixem bé, per Pasqua és quan es fa la cerca dels ous i a la Mona també hi posem ous guarnits, perquè ja que en aquesta època les gallines ponen més ous però no es podien consumir, s’havien d’aprofitar d’alguna manera, i fer-los durs i decorar-los era una gran solució.

Gastronomia de quaresma

Durant aquesta època, doncs, es consumeixen una gran varietat de peixos, especialment el bacallà, que antigament era un producte econòmic, i que a més és molt apreciat a la cuina catalana. Entre els plats més típics destaquen els cigrons amb ou dur i espinacs, cigrons amb bacallà i ou dur, guisats de bacallà amb patates o fins i tot plats més frescos, com l’esqueixada de bacallà.

 

I no es poden oblidar les tradicions rebosteres d’aquesta època, principalment els bunyols de quaresma, que, en temps en què es menja menys, ajuden a agafar molta energia i calmen la gana, perquè atipen més.

Al receptari de Cullera de Boix trobaràs diverses receptes de peix que t’ajudaran a complir amb la tradició de Quaresma. Però si prefereixes degustar els plats als restaurants de paella Cullera de Boix, pots reservar aquí o trucar-nos.

¿Quieres recibir nuestras últimas recetas?

Subscriu-te al nostre newsletter i coneixeràs
les promocions, menús i l'última hora
de Cullera de Boix!