07/12/2016

Pasta artesana des de fa tres segles, el secret de Cullera de Boix

Per: Cullera de Boix

El restaurant de paelles de Barcelona Cullera de Boix es nodreix de la pasta seca preparada per la novena generació de la família Sanmartí de Caldes de Montbui. Una pasta feta amb un procés artesà a base de sèmola de blat dur i aigua termal d’aquest municipi barcelonès.

“Poc i pair bé” és un dels lemes de Carles Sanmartí, fideuer i propietari d’una de les empreses més longeves del país. “És una qüestió de principis: elaborem la pasta seguint un procés tradicional, amb una pastera que funciona des de fa més de 70 anys, un assecatge artesà en cambres de fusta i una distribució limitada”, assenyala la vuitena generació de l’empresa Pasta Sanmartí.

Des de fa 10 anys, Carles Sanmartí ha agafat les regnes del negoci, però ha volgut mantenir l’essència del producte. “Per a mi hi ha el respecte pel producte i pel client”, destaca el propietari. Cada dia produeixen uns 1.500 quilos de pasta seca sense cap mena de conservant i amb una pastera que, amb motllos antics crea fins a una cinquantena de varietats de pasta.

Els plats de pasta dels restaurants d’arrossos de Barcelona Cullera de Boix s’elaboren des de fa un any amb el proveïdor artesà Pasta Sanmartí, de Caldes de Montbui.

El producte es fa a base de blat dur (sèmola) i l’aigua termal de Caldes de Montbui. A diferència de la pasta industrial, no s’utilitza farina ni ou. Un cop està elaborada, s’asseca de manera artesanal en cambres de fusta durant 48 hores, i no les 6 hores que tarda el procés industrial.

Carles Sanmartí, propietari de Pasta sanmartí, proveïdor de Cullera de Boix

“I què vols dir quan parles de ‘tenir respecte’ als clients?”, li preguntem mentre ens endinsa en aquesta fàbrica de pasta on el rellotge sembla que es vagi aturar fa anys. “Mantinc el mateix preu per bossa. Ho venem a la botiga, en comerços gurmet i als supermercats locals de Sorli Discau. La condició és que mantinguin el mateix preu. No vull que la senyora de tota la vida que ho compra a la nostra fàbrica vagi al supermercat i pagui més. És per principis”, diu Sanmartí.

Galets i fideus, els productes estrella del proveïdor de Cullera de Boix

A hores d’ara la fàbrica Pasta Sanmartí està a ple rendiment: durant l’època de Nadal és quan més galets i fideus es venen de tot l’any. També tenen sortida la pasta per als canelons, els macarrons o els espaguetis, entre altres formats.

Per a aquells a qui els agrada la pasta al punt, aquest producte és ideal: és una pasta amb més cos i sabor que la normal i, a més, no es passa si es deixa reposar un o dos dies.

I, sobretot, està feta amb passió. “És una satisfacció molt gran treballar a la teva empresa i sumar ja nou generacions, i, si es pot, deu!”. La seva filla, també dins l’empresa i encarregada de la part comercial, ha estat mare, i si el petit s’hi dediqués es podria convertir en la desena generació de fideuers Sanmartí.

Els millors arrossos de Barcelona posen els ulls a la Pasta Sanmartí

Amb aquesta essència de a poc a poc i bona lletra, els Sanmartí han mantingut viva una empresa de fideuers gairebé única a Catalunya i que dóna feina a una desena de treballadors.

Durant els anys que els fideus amb prou feines sostenien el negoci, la família es va endinsar en una empresa per crear plàstics. Es van deixar en standby els fideus fins que, fa una dècada, Carles Sanmartí va reprendre el negoci mantenint la singularitat i orientant-lo cap al món gurmet.

Pasta Sanmartí té la seu al centre de Caldes de Montbui, amb un galet gegant que presideix l’entrada. Si es vol, i és altament recomanable, es poden fer visites guiades –com fan cada any unes 2.000 persones– per conèixer el valor de la pasta seca catalana amb més segles de tradició.

Reserva als restaurants Cullera de Boix de Barcelona, on podràs degustar Pasta Sanmartí.

¿Quieres recibir nuestras últimas recetas?

Subscriu-te al nostre newsletter i coneixeràs
les promocions, menús i l'última hora
de Cullera de Boix!